MENU

 

 

KMJ 2012 tumpu aspek kebajikan rakyat

JOHOR BAHRU 10 Mei - Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2012 yang memulakan jelajahnya Ahad ini akan memberi tumpuan kepada aktiviti kebajikan dengan menyampaikan sumbangan kepada rakyat selain melihat perkembangan pembangunan di negeri ini.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang nyata teruja untuk memulakan KMJ 2012 bertitah, program tersebut pada kali ini akan melalui 10 daerah dengan jarak keseluruhan 1,012 kilometer sambil diiringi serombongan motosikal berkuasa tingi.

Baginda bertitah, jelajah itu juga disertai lima anakandanya dengan menekankan aktiviti pergaulan antara institusi raja dan rakyat tanpa diiringi Tuanku Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah yang berada di Oxford, England.

"KMJ 2012 cukup istimewa apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersetuju untuk melepaskan konvoi ini. Malah, kerajaan juga memberikan sejumlah peruntukan bagi menjayakan jelajah kali ini.

"Saya minta Najib 'flag off' kerana mahu beliau sendiri melihat keistimewaan KMJ 2012 dan macam mana penerimaan rakyat selain pelbagai aktiviti yang dilakukan," titah baginda kepada pemberita di Istana Pasir Pelangi di sini hari ini.

Pada pertemuan dengan media sempena KMJ 2012, baginda turut menunjukkan motosikal Harley Davidson - Street Glide yang bakal digunakan sepanjang jelajah selama empat hari itu.

Baginda bertitah, pada kali ini pelbagai bantuan kepada golongan kurang bernasib baik termasuk ibu tunggal, keluarga kurang berkemampuan dan nelayan akan disampaikan sejajar usaha menyumbang semula kepada rakyat daripada peruntukan diterima.

KMJ 2012 ini juga menawarkan hadiah dua motosikal di setiap daerah menerusi cabutan nombor bertuah yang dianjurkan khas untuk penduduk, titah baginda.

"Johor pesat membangun dan banyak kawasan pedalaman dibangunkan. Tiada daerah ketinggalan daripada pembangunan, semua ini rezeki rakyat, sekali gus membuka peluang pekerjaan dan rakyat juga yang untung.

"Justeru, menerusi KMJ 2012 ini rakyat boleh datang jumpa saya secara terus, beri pandangan, jangan malu-malu. Saya juga dapat melihat pembangunan dengan mata sendiri," titah baginda.

Sumber : Utusan Online